zondag 11 april 2010

Weerkaartbespreking op zondag

We beleven andermaal een vrij koele periode. De gemiddelde maximumtemperatuur schommelt normaal rond deze tijd van het jaar rond zo'n 13 graden maar vandaag bijvoorbeeld zaten we daar onder en de steeds doorstaande wind zorgt nog meer voor een kil gevoel. Ook de natuur loopt nu toch wat achter met heel wat bomen die maar moeizaam uitlopen...

Voor volgende week heb ik helaas geen beter nieuws. Een groot deel van de week zorgt een zgn. high-over-low blocking op de Oceaan voor een afwezige zuidelijke of zuidwestelijke stroming. De kaart hieronder toont mooi deze configuratie. Wij hebben op deze kaart (morgen maandag) duidelijk nog steeds last van een lagedrukgebied in de hoogte waardoor de stroming cyclonaal is en wolken en zelfs buitjes makkelijk tot stand komen. Hitte maak je ook al niet met zo'n kaart.


Wanneer we de kaart op woensdag er bij nemen zien we op zich geen verandering. Voor de gelegenheid toon ik hier de kaart op 200 hPa, omdat daarop nog beter de troggen/ULL's (oranje) en ruggen (blauw) zichtbaar zijn.

Op de grondkaart van UKMO geeft dit onderstaand resultaat met storingen die ons vanaf het oosten net wel of net niet bereiken.


Ook de kaart op vrijdag geeft een gelijkaardige configuratie weer waarbij de hogedrukinvloed bij ons net iets sterker zou moeten zijn.


Over het algemeen gaan alle modellen uit van een meer anticyclonaal regime over de Benelux vanaf het 2de deel van de week met dan toch vrij veel zon en niet al te veel wind bij maxima die dan toch boven 15° zouden moeten uitkomen. Dit is ook mooi te zien op onderstaand meteogram van GFS.

Hoe het naar komend weekend evolueert is nog erg onduidelijk en hangt grotendeels af van hoe de hogedruk evolueert en daar doen de modellen lastig over met bijgevolg flink wat spreiding in de uitkomsten. Verwacht echter hoe dan ook geen thermische uitspattingen in positieve zin, wel integendeel misschien...

droge Parijs-Roubaix

Veel natte kasseistroken zullen de renners vandaag niet over moeten en dit zal hen ongetwijfeld verheugen. Het blijft ook droog. Het garandeert ook meer een eerlijke ronde al blijven lekke banden altijd op de loer liggen. Waar men echter minder tevreden zal mee zijn is een snijdende noordoostenwind van zo'n 7 à 8 m/s. Dit is dus 4 en op het randje van 5 Bft. Wie het parcours bekijkt stelt vast dat de finale grotendeels tegen wind is. Dit zal uiteraard een rol gaan spelen voor eventuele vluchters....
-