donderdag 20 mei 2010

droogte duurt voort

Vooral in het binnenland vielen er de afgelopen dagen soms enkele buien, maar globaal gezien is het nog steeds te droog, vooral in de westelijke regio's. Deze gebieden hebben echt te leiden van de aanhoudende noordelijke stroming met dus meestal stabiele opbouw. Bovendien blijft hogedruk heer en meester over West-Europa. Volgende week komt onze regio opnieuw onder invloed van een hoogtetrog met opnieuw aanzienlijk koudere bovenluchten maar een blokkade op de oceaan werpt zich tegelijk op en sluit de deur nog steeds voor Atlantische storingen.

Onderstaande hoogtekaart op 300 hPa meet in kleur de straalstroom toont pas hoe hopeloos de situatie is: op de oceaan is geen zonale jet te bespeuren.

Al even hopeloos is het ochtend-ensemble van GFS, met de eerste 10 dagen nauwelijks een spoor van regen. Tevens is het ensemble vrij formeel: na maandag zijn we de warmte kwijt en keren we terug naar de situatie van vorige week met flink onderkoelde temperaturen en vooral opnieuw koude nachten en mij zou het geenszins verwonderen dat de IJsheiligen dit jaar te vroeg het land hebben verlaten...