dinsdag 19 februari 2013

blocking en koud openingsweekend voor het wielerseizoen

Een blik op de hoogtekaart toont een blokkade. We zien ter hoogte van de Britse Eilanden een hoogterug en aan beide zijden van deze rug een uit de kluiten gewassen hoogtelaag. Een omegablokkade noemen we dat, ter gelijkenis met de gelijknamige Griekse letter.Aan de grond geeft dit hogedrukkern benoorden de Lage Landen terwijl de druk laag is over het Middellandse Zee gebied. Tussen beide staat de deur open voor de aanvoer van koude landlucht. Deze luchtmassa bereikt ons vannacht en blijft bij ons tot het einde van de week.


De luchtmassa is best koud, met een temperatuur op 850 hPa rond -10° en een TE850 onder 0°. Een maand eerder hadden we een nieuwe koudegolf binnen, maar dankzij de late februarizon zal het kwik overdag wel boven het vriespunt komen op de meeste dagen. Als die zon er door komt uiteraard, want ondanks dat de luchtmassa van over land komt, zorgt een lage temperatuursinversie dat vocht in de onderste luchtlagen niet gemengd kan worden met deze in principe droge lucht. Het is hopen dat de bewolking regelmatig breekt, liefst overdag dan.


De situatie in de atmosfeer lijkt bovendien niet meteen over te schakelen op een klassieke westcirculatie. integendeel, de atmosfeer blijft op slot. Door advectie van warme lucht in de hoogte versterkt de rug over de Atlantische Oceaan verder terwijl beide 'oksel-lagen' nog prominent aanwezig zijn. Het oostelijk hoogtelaag slaagt er tijdens het weekend in retrograad onze kant op te komen met meer kansen op bewolking en vooral wat meer kans op lichte sneeuw. Deze kans is voorlopig het grootst op zondag en deels maandag.

Begin volgende week schuift het hoogtelaag onder de hoogterug door naar het zuidwesten van Europa terwijl de de hoogterug een afzonderlijke kern beweegt nabij Schotland. De situatie evolueert met andere woorden van een omegablocking naar een high-over- low blocking.


Voor liefhebbers van vroeg lenteweer is dit een oninteressante evolutie. Overdag zal het kwik veelal met moeite boven het vriespunt komen, 's nachts houden deze weerkaarten algemene vorst in, en bij brede opklaringen kan het in Vlaanderen zelfs zonder probleem lokaal matig vriezen.

Voor de openingskoersen in Belgiƫ lijken de omstandigheden niet echt ideaal. Bovendien zorgt deze configuratie ook voor een permanent stevig windveld vanaf woensdag en zeker vanaf vrijdag. De matige, op het randje van vrij krachtige, noordoostenwind zal voor een onaangenaam koudegevoel zorgen. Het wordt beuken tegen de wind tijdens de eerste twee koersen. Wielrenners die de voorbije weken actief waren in de warme landen zoals Oman, zullen even moeten wennen. Bovendien zorgen de sneeuwkansen voor een spannende periode voor de organisatoren. Het zou geenszins de eerste keer zijn dat de openingskoers (toen nog Omloop het Volk) wordt afgelast. Dit was reeds het geval in 1986 en 2004. Waarschijnlijk komt het nu niet zover.

Voor Kuurne Brussel Kuurne is de kans op wat sneeuw iets groter. In 1986 werd de koers ook al niet gereden door sneeuw, en in 2010 zorgde een ware storm voor een slagveld onder het peloton waarbij amper 26 renners de eindmeet haalden...