vrijdag 20 maart 2015

Eclips te zien vanuit Vlaanderen?

U bent er in geslaagd een eclipsbrilletje te bemachtigen? Proficiat. Maar of u daarmee de eclips te zien zal krijgen is nog maar de vraag. Een hogedrukwig zorgt voor rust in de atmosfeer...te veel rust. Een vochtige plaklaag kan maar moeilijk weg in deze omstandigheden en zodoende bedekt een laag wolkendek zowat gans het land. Later op de dag zal de bewolking wat gaan breken en vooral over het zuiden, het oosten en de Hoge Venen lijkt de zon uiteindelijk vlot te zullen doorbreken. Voor het centrum en westen van het land lijkt dat pas in de namiddag te gebeuren, lang na de eclips.

Voor wie veilig wil spelen liggen de kaarten simpel: trek naar het noordoosten van Frankrijk. Wie in eigen land wil blijven heeft flinke kansen in het uiterste zuiden van het land (Belgisch Lotheringen) of kan zijn kans wagen op de toppen van de Hoge Venen.

De anderen zullen moeten hopen op voldoende gaten in het wolkendek, en dat zal alvast niet overal, misschien zelfs slechts op weinig plaatsen, lukken in Vlaanderen voor de middag... Aan u de keus...

De vochtige atmosfeer kan voor sommigen misschien nog een deugd zijn, want wie weet zorgt een halfbewolkte hemel er net net voor dat de eclips goed te zien is zonder bril, wanneer de dunne wolkenlaag de zon net genoeg afschermt om het spektakel met het blote oog te aanschouwen. Evenwel op eigen risico!

U kan de eclips alvast zeker volgen op deze link van Urania.