dinsdag 6 oktober 2015

Koers orkaan Joaquin richting West-Europa nog erg onzeker

Orkaan Joaquin heeft uiteindelijk nooit het Amerikaanse vasteland bereikt en is op tijd naar het noordoosten beginnen afbuigen. De maximale kracht van de orkaan was niet min en bereikte cat4, d eop 1 na zwaarste categorie. Intussen is de orkaan fel afgezwakt en slecht cat1.

Wat in de VS niet lukte kan misschien over West-Europa wel lukken want de komende 24 uur wordt de orkaan in de westcirculatie opgenomen en snel oostwaarts gestuwd. Pas tegen donderdag zou de storm zijn orkaankracht verliezen.

Hoe de koers daarna verloopt is zeer onzeker want sommige modellen (EC bv) laten de kern snel afbuigen naar het noorden zodat wij er niks zouden van merken. Andere modellen (GFS bv) laten de kern ergens aan land gaan bij de Golf van Biskaje. 

Uiteraard is de storm intussen extra-tropisch geworden maar dat neemt niet weg dat het systeem nog vrij veel regen en soms felle windstoten kan voortbrengen. Dus hoe dan ook is het aan te bevelen de koers in het oog te houden. De onzekere koers zorgt bovendien voor een redelijke onzekerheid voor ons weer later in het weekend. Als ex-Joaquin uiteindelijk toch onze richting opkomt zou er van een zonnige zondag misschien wel weinig sprake kunnen zijn...