dinsdag 23 november 2010

Grote problemen op komst in Europa!?

De weerkaarten geven het al langer aan, we staan aan de voordeur van een winterinval in grote delen van Europa waarbij de koude lucht vanuit Scandinaviƫ opvallend diep naar het zuiden zal dringen. Op het raakvlak van deze koude luchtmassa en de nog steeds zachte lucht in het noorden van Afrika ontwikkelen zich bovendien storingen welke over delen van Europa zullen trekken vanaf het weekend en aan de noordflank van deze neerslaggebieden kan wel eens veel sneeuw vallen. Delen van Marokko riskeren dan weer af te rekenen met overvloedige neerslag.


Bekijken we de gecumuleerde sneeuwkaart van GFS (zonder rekening te houden met eventuele dooi onderweg maar die zal beperkt zijn), dan zien we een ondergesneeuwd Europees vasteland, naar mijn mening vrij uniek voor eind november! Ook grote delen van de Benelux zouden in dit scenario (waarvan de details nog flink kunnen wijzigen) wit worden vanaf het weekend. De koude periode zou tot de eerste week van december kunnen aanhouden, daarna is het afwachten.

Feit is dat met zo'n kaarten de overlast regionaal groot zal zijn, vooral in de zuidelijke regio's die af te rekenen krijgen met de depressies die langs het polaire front trekken (het eerder genoemde 'raakvlak'). De neerslagintensiteit op deze storingen dient niet te worden onderschat want ze worden rechtstreeks gevoed door zeelucht van de Middellandse zee en kunnen dus enorm veel vocht bevallen en hoge sneeuwintensiteiten opleveren. Tientallen centimeter in delen van Zuid-Frankrijk, Noord-Italiƫ, de zuidflank van de Alpen en verder naar Zuid-Duitsland zijn waarschijnlijk. Men weze hierbij gewaarschuwd...