donderdag 27 augustus 2009

Warme zee

De anomaliekaart voor de zeewatertemperatuur (SST) van gisteren toont een veel te warme Noordzee en Middellandse zee. In de eerste is het zo'n 2° te warm, bij de kusten zelfs zo'n 3°. In de Middellandse Zee (westelijke deel) is het makkelijk 3 tot 3.5° warmer dan normaal.

Dit zal ongetwijfeld zorgen voor grote neerslagsituaties over de MZ wanneer de koudere lucht in de bovenlucht eindelijk eens dieper naar het zuiden zakt. Ook voor ons houdt die warme Noordzee in dat de kans op waterhozen en felle buien hoog blijft de komende maand wanneer polaire luchtmassa's ons gaan bereiken. Dit zal waarschijnlijk zaterdag reeds het geval zijn, lees daarvoor m'n verwachting hier.

Let overigens op het koude gebied over het centrale deel van de Noordelijke Atlantische Oceaan. De anomalie bereikt daar makkelijk 2° in negatieve zin. Mogelijk heeft dit negatieve implicaties op migrerende depressies over de oceaan.

Donderkopsite in nieuw kleedje

Sinds vandaag is de Severe Weather Outlook pagina (de Donderkopsite voor de vrienden) verplaatst naar deze locatie. Het is, net zoals hier, een blogomgeving waardoor toch een reeks voordelen worden bereikt. Voor meer info verwijs ik naar de website zelf.