maandag 8 februari 2010

Weerkaartbespreking op zondag

We naderen de 2de decade van februari en de weerkaarten lijken nog steeds te zijn vastgeroest. Vooral op de hoogtekaarten is nog steeds een hogedrukblokkade aanwezig. Een Omega blokkade kunnen we het niet noemen want daarvoor is de stroming aan de basis te sterk, het is eerder een Rex blokkade maar dan wel een erg standvastige.

De as van de blokkade bevindt zich gans de week vrij ver over de oceaan al nadert de hoogtekern later de Noordzee. Aan de grond is er steeds sprake van hogedruk, eerst bij IJsland, later op de week afzakkend naar de UK. Langsheen de hoogterug zien we tegen woensdag een bel met koude lucht afzakken in de hoogte maar deze trekt deze keer niet over de Noordzee zodat deze keer geen glijbaan van winterse buien tot stand komt. De bel met koude lucht in de hoogte (T500 rond -40°) is ook nogal klein en trekt snel langs. Het grootste deel van de tijd kunnen we de luchtmassa deze week eerder bestempelen als continentaal polair, aangevoerd door een meestal noordoostelijke stroming. De lucht zal vrij koud zijn, getuige ook de zeer lage TE850 waarden tussen 0 en +5°.

Af en toe zullen trogjes in de stroming voor veel wolken en soms wat lichte sneeuwval zorgen maar en herhaling van wat we allemaal al gezien hebben deze winter verwacht ik niet meteen. Daarvoor zit later op de week de hogedruk te dichtbij.

Ik weet niet of veel mensen dit weertype zullen kunnen waarderen want het is koud met overdag amper positieve temperaturen, er is vaak veel bewolking en de neerslaghoeveelheden blijven beperkt. Mossel noch vis weer en zo naderen we stilaan half februari...

En de westcirculatie? Die bleef ver weg uit onze contreien maar de dag komt dat hij met volle geweld op het continent ramt..hopelijk niet in volle zomer!