donderdag 28 april 2011

tornado outbreak van formaat

** update 29/4: uiteindelijk werden tijdens deze outbreak ruim 180 tornado's gemeld en werden meer dan 300 doden geteld **

Ik kondigde het gisteren reeds aan, afgelopen nacht zou het spoken in diverse zuidelijke staten van de VS, en zo geschiedde ook. Vanmorgen reeds werden maar liefst 139 tornado's gemeld op de site van SPC.
De situatie was dan ook erg explosief over het zuidwesten van de VS, zoals Severe Weather Index (SWI-index) reeds toonde op basis van het GFS model (kaart hieronder). Deze index is gelijkaardig aan de Significant Tornado Parameter (STP) en combineert zowel shear als onstabiliteit.
Eerder gisterenavond waren vooral ook de EHI waarden erg hoog. De EHI index combineert de Storm Relative Helicity (SRH) en CAPE en waarden boven 5 zijn zeer hoog. Het hoge aantal tornado's hoeft ons met deze kaarten geenszins te verbazen.
Zoals dit tegenwoordig gaat, doken reeds snel de eerste video's op van tornado's, zoals deze hieronder te Tuscaloosa in Alabama...4-27-11 Tornado Tuscaloosa, Al from Crimson Tide Productions on Vimeo.Deze tornado werd overigens live getoond in de lokale media. Aldus recente berichten zorgde deze EF5 tornado voor 16 doden en vele gewonden waarbij honderden mensen dakloos werden. In totaal werden afgelopen nacht meer dan 65 doden geteld door de tornado's.Het ziet er overigens naar uit dat april 2011 een record aantal tornado's zal opleveren, aldus het SPC.