vrijdag 20 april 2012

(zeer) natte maand april?

De totale afwezigheid van hogedrukgebieden nabij West-Europa zal er voor zorgen dat de maand april op veel plaatsen te nat zal zijn. Door de buien de afgelopen week is er lokaal al behoorlijk wat regen gevallen, maar het lijkt er op dat er nog een pak water bij komt tot het einde van de maand.

Dit hebben we te danken aan depressies welke steeds naar ons toe komen en dan over West-Europa aan anker gaan. Dit was zo met de huidige depressie en tegen begin volgende week is er al weer zo'n exemplaar voorzien. Deze depressie, met in de hoogte opnieuw koude lucht, zal weer voor de nodige regen en buien zorgen.

Naar het 2de deel van komende week wordt de stroming zuidelijk met een opwarming tot gevolg, echter, het ziet er naar uit dat het polaire front in onze buurt gaat slingeren, aan de voorzijde van de diep uitgezakte trog west van Europa. Wanneer dit front over ons komt te liggen kan dit aanleiding geven tot een nieuwe behoorlijke plens regen, zeker wanneer op het front actieve golfjes tot ontwikkeling komen. En zo kan er tot begin mei nog wel zo'n 40 à 50 mm extra regen vallen. Voor de natuur perfect op tijd, maar daar is dan ook alles mee gezegd...