dinsdag 1 september 2009

Augustus 2009 te warm, te droog en te weinig onweer

De cijfers zijn binnen en bevestigen wat iedereen a lang wist. De maand augustus was met 2.6° warmer dan normaal. Dat is uiteraard veel. Voor een groot stuk is dit te danken aan de te warme maxima. Met een Tmax van net geen 25° komen we voor Tmax 3.5° hoger uit dan de klimatologische waarde. De minima waren ook te zacht maar met een overschot van 0.8° is dit een stuk minder opmerkelijk. In Ukkel viel er minder dan de helft van de te verwachten hoeveelheid regen op slechts 9 dagen ipv op 16 dagen. Regionaal zijn er uiteraard sterke afwijkingen maar het Kusteffect was toch opvallend deze maand met een erg droge westen. Ook de zon scheen zo'n 40 uur meer dan normaal en ook hier zal het kusteffect er voor gezorgd hebben dat aan zee dit nog een pak meer was. Wat onweer betreft viel het tegen met slechts een landelijk aantal dagen van 10 , normaal zijn dit er 15. (bron gegevens: KMI).

El Nino wordt sterker


Reeds enkele maanden is duidelijk dat de een El Nino is een positieve anomalie van de temperatuur van het zeewateroppervlak over de Grote Oceaan west van Peru. Deze anomaly gaat tot ver in wetselijke richting door.

De afwijking van de SST bedraagt momenteel gemiddeld +1.0-1.5°C en het is de verwachting dat deze afwijking opklimt richting 1.5-2.5°C. Men gaat m.a.w uit van een matige El Nino deze winter. Voor grote delen van de wereld heeft een sterke El Nino een invloed op het weerbeeld maar voor West-Europa schijnt die link eerder beperkt te zijn. Wekelijkse bulletins over det stand van zaken zijn hier te bekijken. Op de afbeelding is de anomalie te zien van de afgelopen week.