zondag 1 februari 2015

En u vindt het nu al te koud?

Het wordt vandaag weer een graad of 4 in het centrum, zelfs 6 graden aan zee. Daarbij vallen soms intense winterse buien maar niks blijft lang liggen. Als u dit allemaal al te koud vind, dan heb ik minder goed nieuws. De echte winter komt tegen donderdag en vrijdag heel even in ons land met maxima die niet of met moeite boven het vriespunt uitkomen en minima rond -5 graden.

Maar vooral het feit dat daarbij ook de noordooster flink gaat opsteken, zorgt voor 2 dagen erg onaangenaam winterweer. Een ruwe berekening komt uit op een gevoelstemperatuur (Wind Chill) overdag rond -5 graden en 's nachts rond -12 graden.
Daarna wordt het iets zachter met een overgang naar een zacht weertype zit er de eerste 10 dagen niet in.

Wie sneeuwpret wil kan naar de Hoge Venen waar er toch zo'n 30 cm sneeuw ligt en daar kan de komende 48 uur nog wel een 10 tal cm bijkomen. In de Alpen ook sneeuw sneeuw in overvloed en daar kan nog een halve meter bijvallen. Dat heb je dan natuurlijk met een noordelijke hoogtestroming. dan heb je daar al snel té veel sneeuw, met lawinegevaar tot gevolg. Dus toch maar beter de Ardennen dan, daar is het gevaar voor lawines een stuk minder groot :p .