zaterdag 29 juni 2019

Eerste hittegolf van 2019

Deze namiddag wordt de tropische grens van 30 graden vlot gehaald in Ukkel. Lokaal wordt het 33 graden of zelfs nog iets meer. Hierdoor mogen we spreken van de eerste hittegolf van het jaar (officieel is een hittegolf een periode met minstens 5 achtereenvolgende dagen waarop het 25 graden wordt en meer , waarvan minstens 3 de tropische grens van 30 graden halen).

Afgelopen zondag startte de hittegolf, toen werd het meer dan 25 graden in Ukkel. Maandag en dinsdag werd het ruim 30 graden in Ukkel en vandaag halen we dus de 3de tropische dag. Morgen halen we nog ruim 25 graden, waardoor  de hittegolf 8 dagen zal geduurd hebben. 

Vorig jaar werden twee hittegolven opgetekend: van 13 tot 27 juli, en van 29 juli tot 7 augustus. Tussen beide periodes zat welgeteld 1 dag waar de grens van 25 graden (die nodig is) net niet gehaald werd, anders was het toen de langste hittegolf sinds de metingen. De hittegolf die we nu meemaken valt dus al bij al mee.

Evenwel zijn we aan het ergste ontsnapt want het scheelde maar weinig of de extreem warme lucht in Frankrijk was tot bij ons geraakt. In het de zuidelijke landen gaat de grootste hitte er uit maar het blijft wel warm met maxima rond 35 graden.