zondag 21 februari 2010

Weerkaartbespreking op zondag

Een nieuwe week, nieuwe kaarten. Afgelopen week waren de gevolgen van de winterconfiguratie over Europa nog steeds goed te zien met zeer zwaar weer in de Canarische Eilanden alsook op Madeira. Reden was uiteraard de polaire jet die te ver naar het zuiden was doorgedrongen en daar weken bleef rondhangen.

Actueel is de jet al een stuk naar het noorden opgeschoven en sleept no over het Middellandse Zeegebied. Ons weer zal een groot deel van de week worden bepaald door een hoogtetrog.

In het begin van de week is er eerder nog sprake van een zonaal regime over het zuiden van Europa met wij in de uitgestrekte sturende trog. In de flank van deze trog worden rimpels gegenereerd welke uitgroeien tot gronddepressies en deze zullen ons periodiek bereiken en voor regen en wind zorgen. Let ook op de sterke barokliniteit in het zuiden. Omdat de polaire jet ver zuid van ons blijft hoeven we op geen lenteweer rekenen. Echter, na al die kou die we hebben gekend zal het ongetwijfeld aanpassen worden deze week want de 10 graden kan desondanks toch soms bereikt worden dankzij de reeds vrij hoge februarizon.

In het tweede deel van de week sterkt de trog op de Atlantische Oceaan verder aan als reactie op de ontwikkeling van een hoogtetrug net oost van Noord-Amerika (zie kaart hieronder). Het lijkt er op dat ook dan de storingen vlot de weg naar onze regio zullen vinden. Misschien kunnen we het weer van de komende week nog het best omschrijven als herfstweer...