woensdag 21 juni 2017

Zeer warme lucht bereikt ons vannacht en morgenvroeg..extreem warme nacht tot gevolg!

In tegenstelling tot wat ik in mijn vorig blogbericht vermelde, is het dan toch tot een hittegolf gekomen. De oorzaak is dat een portie koele zeelucht die voor vandaag geprogrammeerd stond er nooit gekomen is. Integendeel, het is vandaag opnieuw tropisch warm waardoor vandaag de tropische grens van 30 graden opnieuw bereikt wordt ik Ukkel. Hierdoor is het drie dagen op rij 30° en zullen de criteria voor een hittegolf zonder twijfel gehaald worden. Daarvoor hoeft het morgen minstens 25 graden te worden en deze waarde zal ruimschoots overschreden worden. Zelfs voor vrijdag lijkt de 25 graden nog met gemak gehaald te worden.

Minstens even belangrijk in een hittegolf zijn de minima. Anders gezegd, hoe sterk koelt het tussen die tropische dagen 's nachts af en hebben de mensen verademing en slaaprust? Voor de gezondheid is het belangrijk dat het 's nachts voldoende afkoelt. Er is een verband tussen het aantal sterfgevallen tijdens hittegolven en de aanwezigheid van warme nachten.

Volgende nacht lijkt in dat geval problematisch te zijn. In de hoogte bereikt ons immers net vannacht en morgenvroeg extreem warme lucht vanuit de Golf van Biskaje. Op ca. anderhalve kilometer warmt de lucht dan op naar zowat 20 graden, wat erg veel is voor onze streken. Op de hoogtepeiling van vannacht is de zeer warme luchtmassa in Brest reeds te zien (20 graden op 850 hPa , ca.1600m hoogte).

Het gevolg zal zijn dat het ruim na middernacht op veel plaatsen nog 24 graden zal zijn en in de grote steden misschien nog 25 graden. Morgenvroeg worden de 'minima' bereikt maar het lijkt erop dat die in veel steden niet lager dan zo'n 22 graden zullen zijn. Op het platteland is het traditiegetrouw wat frisser maar ook daar zal het niet echt een verademing zijn.

Dergelijke minima zijn eerder zeldzaam. De gemiddelde minima voor deze periode van het jaar schommelen rond 11.5 graden. Het record voor Ukkel (in juni) bedraagt 20.9 graden, gemeten op 28 juni 1976.

Morgen donderdag wordt het nog ruim 30 graden in het centrum en oosten van het land en mogelijk ook nog net in het westen. Maar in tegenstelling tot vandaag tret erin de namiddag een convergentielijn door waarna de wind snel ruimt naar west en flink aanwakkert. In het westen zal het bijgevolg wat afkoelen in de loop van de namiddag.