woensdag 12 januari 2011

problemen wateroverlast ook in Vlaanderen reëel

Terwijl alle ogen gericht zijn op Australië, mogen we niet vergeten dat ook hier de hemesluizen open staan en dat de waterlopen verzadigd zijn. Het was reeds aangehaald door de bevoegde instanties in november: de kans op nieuwe wateroverlast zou deze winter sneller voorkomen door anders. We mogen niet vergeten dat na de wateroverlast van november vorig jaar, het meteen is beginnen vriezen en sneeuwen en de grond nooit echt kon uitdrogen, wel integendeel.

Daarbij komt de regen die vandaag valt en de regen welke ook de komende 48 uur nog verwacht wordt. Vannacht en morgen kan nog eens zo'n 20 mm gemiddeld vallen. Een blik op de niveaus van de waterlopen leert dat diverse punten hun kritische niveau alweer hebben bereikt dus alles wat nog valt is te veel. Maw, ik hou rekening met regionale problemen, zowel in Vlaanderen als in Wallonië...

Wateroverlast Australië

Het uiterste oosten van Australië wordt geteisterd door zware overstromingen. Erg gek moeten we dit niet vinden wanneer we de gevallen neerslag bekijken van de afgelopen weken. Nemen we de waarnemingen van Brisbane, dan blijkt dat er sinds midden december zo'n 500 mm te veel aan regen is gevallen. Sinds 11 november vorig jaar viel daar maar liefst bijna 700 mm regen. Op verschillende dagen viel dar de afgelopen dagen meer dan 100 mm! Dat blijkt dus uiteindelijk fataal te zijn geweest voor deze regio.

Probleem vormt vooral Lake Wiveshoe net west van Brisbane. Dit afgedamd meer voert het water uiteindelijk via de kronkelende Brisbane rivier richting Brisbane zelf aan de oostkust de zee in. Een daarmee loopt het dus nu danig mis. Maar in het bergachtige oosten van het continent komen nog tal van andere zijstromen uit op deze Brisbane en ook deze zijn uiteraard allemaal gezwollen.