woensdag 8 augustus 2012

Standvastig zomerweer? Nee, maar wel positieve signalen in zicht..

Het gaat nog steeds op en af met ons zomerweer met gelukkig wat meer betere perioden, maar standvastig zomerweer kunnen we het uiteraard niet noemen.

Op de hoogtekaarten , de 500 hPa kaartjes, zien we gelukkig wat meer opbouw van hogedruk met de komende dagen zelfs poging tot het opwerpen van een omega blokkade over West- en Centraal-Europa. Dit zorgt midden in de zomer meteen voor een mooi en aangenaam zomerweerbeeld bij ons met vooral van vrijdag tot zondag veel zon en aangename maxima. De aangevoerde lucht komt uit het noordnoordoosten en is dus niet overdreven warm. Pluspunt daarvan is wel dat de aangevoerde luchtmassa helder en droog is met dus geen onweertoestanden. Pas tegen laat zondag neemt de kans op een onweer toe vanaf het zuidwesten, als een trog uit het westen naderbij komt en de invloed van de blokkade verdwijnt.

Op langere termijn hoeven we niet al te pessimistisch te zijn al zie ik ook dan geen standvastig zomers weer. Evenwel zien we in de ensembles van zowel ECMWF als GFS tekenen van een herstel naar midden volgende week toe met dan opnieuw maxima rond 25 graden en vrij veel zon. Dit evenwel bij een wind welke tussen zuid en west georiënteerd is in de ECMWF EPS, dus echt indicaties voor een sturend hogedrukgebied is dit niet echt. Maar we moeten het dit jaar hebben van zulke situaties blijkbaar. Echter, erg ver lijkt de hogedruk niet te zitten, want de omega blokkade waarvan eerder sprake stationeert over Centraal-Europa met vrij krachtige kern aan de grond boven Scandinavië. Wij bevinden ons net aan de grens van zijn invloedsgebied maar veel hoeft er niet te gebeuren voordat we volledig kunnen profiteren van zijn positieve werking.

Wanneer we het patroon op 500 hPa bekijken op het noordelijk halfrond, en we concentreren ons op de Rossbywaves, dan valt op dat de overheersende trog , welke ons de afgelopen maanden 'pestte' door zijn positie ten westen of over West-Europa , nu niet meer dominant is. De trog is in de verwachtte 500 hPa kaartjes verdwenen en maakt daarmee plaats vrij voor hogere drukwaarden over onze contreien. Al bij al een evolutie welke alleen maar toe te juichen is!