donderdag 22 november 2012

Eerste week december berekoud en eerste sneeuw

....niet mijn woorden voor alle duidelijkheid, maar wel deze van de 'kwaliteitskrant' Het Laatste Nieuws. In een artikel met deze titel waarschuwt de journalist van dienst voor een ware koude inval met bijvoorbeeld overdag begin december tot amper een graad of 2 en 's nachts waarden tot -4 graden in het centrum van het land. 

Akkoord, het koelt af volgende week, maar absoluut niet in de mate zoals de journalist laat uitschijnen. Het is mij dan ook een raadsel waar deze man zijn informatie haalt. Sowieso niet bij betrouwbaren bronnen en dus heeft deze de journalist zijn werk niet goed gedaan, simpel. Immers, de 2 grootste weermodellen, het Europese en Amerikaanse weermodel laten van al dit niks zien. Het komt amper tot nachtvorst in Vlaanderen.

De grafiek bovenaan dit bericht laat beide modellen zien, de blauwe en de rode grafiek, en beide laten van deze extreme toestanden weinig zien.

Bedenk daarbij dat de gemiddelde dagtemperatuur begin december rond 7 graden schommelt, dus met de voorziene waarden van 5 à 6 graden zitten we daar dicht bij. Beter had de man dan zijn pijlen gericht op het veel te zachte weer van nu en volgend weekend want met 10-12 graden zitten we zo'n 3 à 4 graden boven de normale waarde.

Sneeuw hoeven we ook niet meteen te vrezen in Vlaanderen. Enkel in de Hoge Venen kan er in het tweede deel van de volgende week wat sneeuw vallen. Ook de diverse bergketens in Europa zullen hun portie sneeuw zien vanaf dinsdag met regionaal mogelijk meer dan een meter sneeuw.

Maar laat ons duidelijk wezen, het wordt koeler volgend week, ook bij ons, maar alles blijft in normale proporties en witte landschappen hoeven we in Vlaanderen niet meteen te vrezen. Meneer de journalist, misschien je huiswerk nog eens opnieuw doen?

Karim Hamid