vrijdag 17 oktober 2014

Zondag mooi weer? Ex-orkaan op komst!

Zonnig weekend

Twee blogs voor de prijs van 1. Een eerste voor de kusthoreca op mijn nek te halen, een tweede om de pers voor te zijn.

Een zomers weekend is ons aangekondigd. Welja, zo zal het wel ongeveer ook verlopen maar enkele addertjes blijven onder het gras aanwezig. En dan heb ik het vooral over slepende storingen net ten westen van ons land. Hoge druk over het vasteland moet in staat zijn de meeste wolken tot maandag uit ons land te houden. Doch er is echt weinig nodig om de wolken toch over het westen te laten komen. Dit kan zowel zaterdag als zondag, en daarbij is de Kuststreek het gevoeligst. Pas op, ik zeg niet dat het daar bewolkt zal zijn, met wat geluk blijven ook daar de meeste wolken op de Noordzee zitten. Maar vooral op zondag kan de storing toch wel uiteindelijk de Kust bereiken en we mogen dan zelfs wat motregen niet uitsluiten. 

Wilt u op safe spelen, ga dan naar het oosten, daar is de kans op 2 zonnige dagen het grootst en bijna een zekerheid. Daar kan het tot 23 graden warm worden, maar ook elders wordt de 20 graden vlot gehaald.

Orkaan Gonzalo

Aan de andere kant van de Oceaan is een krachtige orkaan actief: Gonzalo. Actueel heeft hij categorie 3 bereikt, maar afgelopen nacht was het nog een categorie 4 orkaan, de op één na hoogste. Het is meteen ook de krachtigste orkaan op de Atlantische oceaan tot nog toe dit jaar.

Naar alle verwachting wordt de orkaan later dit weekend met de westelijke stroming meegevoerd naar Europa en zal de kern, of wat er van overblijft, ergens uitkomen bij Schotland. Veel hoeven we uiteraard niet meer te verwachten van de restanten van Gonzalo, al kan het bij passage wel voor een plens regen zorgen later op dinsdag. We kunnen de kern in de weermodellen min of meer volgen tot over ons land, daarna verdwijnt deze op de weerkaarten. Maw, we kunnen stellen dat orkaan Gonzalo in onze buurt een stille dood sterft....