maandag 22 oktober 2012

Opvallende temperatuurdaling

temperatuursduik

 Er verandert de komende dagen heel wat op de Europese weerkaarten waarbij vooral de temperatuurdsduik opvalt. Het kwik op een hoogte van 850 hPa zakt in amper 3 dagen tijd van +15° vandaag naar -5° tegen donderdag, een verschil van maar liefst 20°!

De luchtmassa welke we vandaag nog in vertoeven is erg warm voor deze tijd van het jaar en kon ons bereiken door de dagenlange zuidelijke stroming. Hiernaast is de TE850 te zien, een graadmeter voor het type luchtmassa en rechtstreeks gekoppeld aan de temperatuur. Zo zien we dat we vandaag nog met waarden zitten tot bijna 50°, wat aangeeft dat de luchtmassa subtropisch is. Op veel plaatsen wordt vandaag de 20 graden grens overschreden bij een zonnige hemel. Waarden begin de 20 eind oktober zijn vrij ongewoon maar het is geenszins de eerste keer.

markant drukpatroon

De oorzaak van deze omslag is de evolutie op de weerkaarten. Over Noord Europa immers zien we een belangrijke drukdaling de komende dagen en uiteindelijk ontstaat er in de hoogte een markante hoogtetrog en nabij IJsland/Groenland een hoogterug. De hoogtetrog is gevuld met met zeer koude lucht met op 500 hPa temperaturen onder -40 graden. Tussen beide druksystemen ontstaat er ook een glijbaan van rechtstreeks polaire lucht en deze luchtmassa zal de Lage Landen tegen vrijdag aanstaande bereiken. Halen we begin deze week nog op veel plaatsen 20 graden en meer, tegen vrijdag is dit amper nog een kille 10 graden ten hoogste! 

Hieronder is een animatie te zien hoe de polaire luchtmassa dezen van het Europese Continent verovert de deze week. Dit zal over de noordelijke landen ook de eerste test zijn voor komende winter want er kan op veel plaatsen aldaar significante sneeuw vallen.


De kansen op sneeuw in de Lage Landen blijft voorlopig beperkt. Daarvoor blijft de luchtdruk te hoog want de koude lucht in de hoogte schuift langs ons voorbij en bereikt ons niet.