zaterdag 25 mei 2019

Zomer begin juni?

Het zit reeds enkele dagen in de weermodellen en vanmorgen wordt het andermaal bevestigd: begin juni slaat het weer om richting warmer zomerweer.

Dit is ook af te leiden uit de grafiek hiernaast waarbij de belangrijkste weermodellen zijn weergegeven voor zowel luchtdruk, temperatuur (op 850 hPa) en neerslag.

Daarop is duidelijk te zien dat we deze week in een dip zitten met een T850 die zelfs even onder het vriespunt zakt. Rond de maandwissel warmen de bovenluchten evenwel snel op om uiteindelijk begin juni zo'n 14 graden hoger uit te komen. Het neerslagsignaal is tegen die tijd ook verwaarloosbaar. Dit vertaalt zich in een vrij spectaculaire opwarming. Halen we komende woensdag nog met moeite 15 graden, dan kan het tijdens het weekend lokaal bijna 25 graden worden! 

Vooral het Europese weermodel is erg scheutig met zijn temperaturen en voorziet zondag (2 juni) zelfs maxima die lokaal naar de 30 graden neigen. Uiteraard met een korrel zout te nemen op deze termijn. Op het eerste zicht lijkt een terugkeer van een koele periode ook daarna niet meteen in zicht, want zowel het Amerikaanse als het Europese globale weermodel voorzien de eerste decade van juni steeds maxima (ruim) boven 20 graden. Veel neerslag hoeven we daar ook niet te verwachten wat uiteraard problematisch aangaande aanvullen van de watervoorzieningen.