dinsdag 11 februari 2014

Ierland zet zich schrap...wij later ook misschien

De situatie op de weerkaarten is onveranderd sinds weken met een uitgestrekte trog over de Oceaan en daarrond ontwikkeling van actieve fronten en diepe randdepressies. Zo'n depressie trekt morgen woensdag pal over Ierland met net bezuiden de kern voor de Ierse kusten een dikke 10, mogelijk 11 bf en rukwinden over het westen van Ierland tot zo'n 150 km/h. Ook elders over de Britse Eilanden verwacht ik rukwinden tot 110 km/h en over de Noordzee komt een stormwind te staan. Wij komen er vanaf met zo'n 90 km/h aan zee ten hoogste.

Problematischer voor Engeland is dat er opnieuw een plens regen valt bij deze depressie en de waterlopen hebben al lang hun kritische peil bereikt.

Volgende storm dient zich al aan tegen zaterdag. De kern zou een zuidwestelijke koers volgen en zware rukwinden veroorzaken langsheen de westkusten van Europa, van La Coruña tot Denemarken. Voor de kusten zou een zware storm komen te staan, eventueel tot over de Noordzee en rukwinden kunnen lokaal oplopen tot 130 km/h op basis van de huidige verwachtingen. Bij ons zouden er zaterdag windstoten kunnen optreden in de categorie 100-110 km/h. Als de koers en diepte van de depressie tenminste de komende dagen in de modellen wordt aangehouden uiteraard.

En voor wie er nog zou aan twijfelen: winterweer staat er voor het begin van de  weerkundige lente (1 maart) niet meer op het programma, integendeel, er staan ons nog enkele 10+ te wachten de komende 10 dagen.