donderdag 7 januari 2010

Voorlopig nieuw hoogtepunt aanstaande zaterdag...

Het zit er al een tijd aan te komen, maar zaterdag lijkt het wel erg guur te worden. De unieke combinatie van een depressie over Italië en een langgerekt hogedrukgebied over de Noordzee en Denemarken zorgt voor een straffe noordoostelijke stroming. De daardoor ontwikkelde drukgradiënt kan makkelijk een gemiddelde wind tot 25 kts veroorzaken. Bij een temperatuur van zo'n -2 graden daalt hierdoor de gevoelstemperatuur richting -11°. Bovendien is het dan grijs en sneeuwt het bij momenten.

Het is een configuratie welke we niet elke winter zien, zo'n vrij actieve storing welke vanaf het oosten tot over de Britse Eilanden trekt. In de hoogte evolueert het patroon verder van omega /Rex-blokkade naar High-over-Low blokkade, vooral naar zondag toe. De hierdoor tot stand gekomen oostelijke stroming in de hoogte bevat echter veel vocht (tgv het laag bij de M-Zee) waardoor we ook de dagan daarna niet meteen een blauwe lucht moeten verwachten. Ook kan er regelmatig een kleine hoeveelheid sneeuw vallen.


Vooral zaterdag kan er op de meeste plaatsen enkele cm vallen, in het oosten zelfs tot 10 cm. In combinatie met de wind en het feit dat de sneeuw waarschijnlijk erg droog zal zijn, zal dit zeker in het oosten voor flink wat stuifsneeuw en duinvorming leiden. Bovendien kan de sneeuw overal problemen veroorzaken omdat in zo'n situaties, de sneeuw tussen de nauwste kieren kan waaien en dit kan bv. in trafo-huizen voor kortsluiting zorgen. Ook de treinwissels hebben een bloedhekel en zo'n situaties (gelukkig is het weekend!).


De wind zal ook flink vlagerig zijn met op 850 hPa een wind tot 50 kts en windstoten rond 70 km/h. De gemiddelde gevoelstemperatuur zal dus maar een deel van het verhaal liggen want bij momenten zal die flink onder -20 zakken!
-