dinsdag 17 augustus 2010

weerkaartbespreking op zondag

Het ULL waarvan in mijn vorige bespreking sprake, heeft intussen ruim het neerslagtekort ingehaald in diverse regio's al is dat voor de bodemvochtigheid uiteraard niet de ideale situatie als alles op één dag valt.

Voorlopig blijven troggen en ULLs ons weer bepalen en gaat deze maand erg lijken op de ULL-augustusmaand van 2006 met ook toen overstromingen in o.a Centraal- en Oost Europa. De komende twee dagen lijken de bitterste te worden met koele temperaturen en nog wat nattigheid en weinig zon.

Donderdag wordt een overgangsdag zonder veel geschiedenis en met temperaturen die weer in de buurt van de normale waarden komen. Vanaf vrijdag komt eindelijk schot in de zaak wanneer een hoogterug zich gaat opbouwen over het Europese vasteland. Als reactie stijgt prompt ook de druk aan de grond en dan zijn we op zijn minst vertrokken voor enkele dagen treffelijk weer met maxima die vlot boven de 22° moeten komen en mits wat geluk halen we op veel plaatsen af en toe de 25°. De kansen op zon zullen vooral tijdens het weekend aanwezig zijn en als de rug voldoende opbouwt kan dit best mooi zomerweer opleveren. Zeker na wat we gekend hebben zal dit beslist in de smaak vallen.

Intussen nadert er alweer een trog van over de Oceaan en deze lijkt best pittig te zijn. Deze trog zou na het weekend een einde betekenen van de korte zomerimpuls en lokaal zwaar onweer kunnen veroorzaken over delen van W-europa, aangezien de trog negatief lijkt te gaan kantelen. Maar dat is nog ver weg...