dinsdag 15 juli 2014

Een hittegolf: de spelregels...

Mag ik even reageren op een uitspraak in het VTM weerbericht van vanavond? Daar werd een 'hittegolf' aangekondigd voor de Kempen. pardon, voor de Kempen. Even de definitie van een hittegolf meegeven: een periode van 5 'aaneengesloten' dagen met minstens 25 graden waarvan 3 ervan minstens 30 graden, en dit voor Ukkel (of De bilt in Nederland).

Een hittegolf, koudegolf is een klimatologische term die ontwikkeld is en tevens 'gekalibreerd' is voor een bepaalde klimatologische locatie. Enkel daar is ze van toepassing want eigenlijk geeft de term een situatie aan die abnormaal is voor die locatie. Natuurlijk, anders was het elk jaar wel een paar keer hittegolf en verliest deze term zijn waarde. Een hittegolf is dus niet een per definitie een 'golf' van warme dagen. De term is weloverwogen. We gaan onze hittegolf toch ook niet gebruiken voor Madrid, men zou daar nogal lachen met deze definitie.

Voor een klimatologische regio zoals Brussel en De Bilt geldt deze definitie wel. Daar wordt een hittegolf inderdaad niet zo vaak waargenomen. Boven de Kempische zandgronden is dat een ander verhaal en we houden dat zelfs niet bij hoe vaak dat daar voorkomt, want deze definitie heeft daar geen zin. Voor Kleine Brogel zou je in de definitie misschien wel 7 dagen met 25 en 5 dagen met 30 moeten gebruiken om de uitspraak klimatologisch significatief te maken. Zo'n definitie kijkt immers naar de uityzonderlijkheid van het fenomeen en de zogenaamde 'terugkeerperiode'. De term moet aangeven dat het om iets relatief uitzonderlijks (we hebben in Ukkel niet elk jaar een hittegolf) gaat zodat het geen holle term wordt.

Of men het nu graag heeft of niet, maar in België geldt Ukkel als referentie en een hittegolf in Ukkel betekent ook meteen een 'landelijke hittegolf'. Een sneeuwdek in Ukkel op kerst betekent ook meteen een 'witte kerst in België'. Niet een sneeuwdek op de Botrange. 

Dit gezegd zijnde en los daarvan mùoet ik trouwens nog maar zien of het zelfs in de Kempen een 'hittegolf' wordt als we deze term dan toch willen verkrachten. Ik moet nog zien of ze daar die 30 graden zullen halen tot 3 maal toe tussen donderdag en zondag...

2 opmerkingen:

 1. Ik dacht dat je volledig gelijk had, tot ik vandaag op de website van het KMI dit lees:
  http://www.kmi.be/meteo/view/nl/1401103#ppt_1615473
  "Wat is een hittegolf?

  Het KMI definieert een hittegolf als een erg warme periode met hoge temperaturen, zowel overdag als ’s nachts en dit voor een periode van minimaal één tot drie dagen. De maatstaven die werden vastgelegd om hittegolven te definiëren zijn hieronder verduidelijkt.

  Uit de recente hittegolven is immers gebleken dat hoge temperaturen tijdens de dag, gepaard gaande met weinig afkoeling gedurende de daaropvolgende nacht, en dit gedurende enkele dagen (1 à 3 dagen), een direct gevolg heeft op de sterftecijfers, dus op de volksgezondheid, zeker bij oudere personen.

  Met deze speciale waarschuwing voor een hittegolf is het de bedoeling van het KMI om zeker bepaalde groepen van de bevolking te waarschuwen voor de verwachte uiterst warme, maar in dit geval ook ongustige, weersomstandigheden. Het KMI doet dit in samenwerking met het ministerie van volksgezondheid en zijn Hitte en Ozonplan (HOP). Hoe men daar te werk gaat kan men bekijken op hun website www.health.fgov.be."

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Deze definitie werd ondertussen verwijderd van de KMI website

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.