dinsdag 15 juli 2014

zomer komt op gang!

Je zou het nog altijd niet zeggen maar tegen het einde van de week zitten we met z'n allen te puffen bij een kleine 30 graden. Zoals alle warmte-opstoten is ook dit weer een 'vuile'. Daarmee bedoel ik dat het te snel gaat en de aangevoerde lucht snel zwoel en onstabiel wordt en meteen wordt afgestraft door (zwaar) onweer. Deze dreiging komt er laat vrijdag en zeker zaterdag. Lokaal is schade mogelijk, al moet dit worden bevestigd.

Vanaf zondag duiken we opnieuw de wisselvalligheid in en wordt het koeler. Evenwel zinspeelt het Europees model op een snelle blokkade bij Scandinavië waardoor de warme lucht nooit ver weg is. In de loop van volgende week zou er dan een stabiele configuratie ontstaan met aanvoer van droge vrij warme lucht. Wie opgegroeid is met de weerkaarten van Wetterzentrale heeft aan 1 blik genoeg om een snel idee te hebben van de vooruitzichten. Deze kaarten zijn in 15 jaar niks veranderd en zijn bijna cult! Zeker de panels zoals hieronder geven in één oogopslag wat het model (de oper) voorziet van situatie. Zeker in de zomer is er weinig nodig om zomerweer te krijgen. Een beetje drukopbouw in de omgeving en op de juiste plaats staat meteen garant voor minstens redelijk zomerweer. Zeker als dit onderbouwt wordt door warmte in de hoogte (oranje kleur op de kaart)


Ook GFS zinspeelt al dagen op een T850 rond 10 graden wat maxima oplevert rond 23 graden. Dit bij waarschijnlijk regelmatig zon. Daar echter van een blokkade geen sprake. 

Hoe dan ook, het lijkt allemaal best mee te vallen op langere termijn met keuze tussen licht wisselvallig en normale maxima tot een mooi zomerweer met maxima rond 27 graden. In elk geval geven beide globale modellen geen uitzicht om onderkoeld nat weer zoals we afgelopen week gekend hebben en dat is al heel wat...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.