woensdag 17 juli 2013

La Drache Nationale....een hardnekkige mythe!

Volgende zondag is het weer zover, dan viert de Belg zijn nationale feestdag op 21 juli. In warme, zonnige en, vooral erg droge omstandigheden. Hoezo droog? Hoort het niet te regenen op 21 juli, en dan liefst nog hard zodat we kunnen spreken van de klassieke 'drache nationale'?

Het is een wijdverspreid idee dat het erg vaak regenachtig is op de Belgische nationale feestdag. De gegevens van Ukkel (welke kunnen afwijken van de situatie bij het Koninklijk paleis doch voldoende representatief zijn) bewijzen echter het tegendeel. 

Voor de periode 1941 - 2000 (60 jaar) tellen we amper 28 dagen met een neerslagsom hoger dan 0.1 mm. Dus op nog niet de helft van de feestdagen valt überhaupt een druppel regen. Op slechts 13 dagen van de 60 viel een neerslagsom van 1 mm en meer. En iets wat in de buurt van een een echte drache komt, laat ons zeggen met een hoeveelheid boven 5 mm, kwam maar op 4 dagen voor. Slechts op 3 dagen van de 60 viel meer dan 10 mm regen.

Kortom, regen de naam waardig (>1 mm) komt nog niet op 22% van de feestdagen voor en een echt verregend defilé zal maar in een goeie 5% van de gevallen voorkomen.

Kortom, laten we maar snel ophouden met het verwachten elk jaar opnieuw aan een drache nationale die er zou moeten zijn, want klimatologisch bestaat dit verschijnsel gewoonweg niet!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.