woensdag 17 juli 2013

Kans op hittegolf wordt groter

Zowel het Amerikaanse weermodel GFS als het Europese weermodel ECMWF, alsook Canadese globale model GEM, berekenen voor volgende week een hittegolf.

Ter herinnering: zowel het KMI als het KNMI hanteren als definitie dat het dan op minstens 5 dagen aaneensluitend 25° moet zijn of meer waarbinnen er 3 dagen van 30° aanwezig moeten zijn. En dit in beide referentiestations, respectievelijk Ukkel en De Bilt. Uitspraken als 'hittegolf in Limburg' slaan dus nergens op want de definitie is geijkt voor de referentiestations.

De operationele run van ECMWF laat het kwik in Ukkel van maandag tot vrijdag oplopen tot 30° of meer (donderdag 33°). Naar donderdag of vrijdag toe neemt de kans op onweer wel toe al is dit nog erg speculatief.

De reden hoeven we niet zo ver te zoeken, de hogedrukcel waar we al een tijd mee te maken hebben, schuift op van de Britse Eilanden richting Scandinaviƫ. Hiermee wordt de stroming vanaf de Noordzee afgesneden en wordt deze volledig aflandig en oostelijk tot later zuidoostelijk. Gevolg hiervan is dat het ook aan zee volgende week erg warm wordt met waarden in de buurt van 30 graden.

Uiteraard moet alles nog bevestigd worden maar zoals ik in de titel al aanhaalde, de 'kansen' stijgen wel degelijk!2 opmerkingen:

  1. Hier in Nederland wordt wel de term lokale hittegolf gebruikt, beetje kort door de bocht....

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ''Hier in Nederland wordt wel de term lokale hittegolf gebruikt, beetje kort door de bocht....''

    Niet mee eens, vind het hetzelfde als de term ''lokaal wateroverlast'' zoiets mag gerust genoemd worden in een weerbericht vind ik.

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.