Weerkaartbespreking op zondag

Week zoveel van de blokkades op de Europese weerkaart. Een rug van hogedruk over het continent herstelt zich keer op keer en naar het weekend toe vormt zich zelfs een gesloten kern op 500 hPa nabij Zuid-Scandinaviƫ. Een ULL nestelt zich compensatiegewijs nabij het Iberisch Schiereiland en zorgt er voor onstabiel weer met onweersbuien.

Op de grondkaart is voorlopig niet echt een standvastig hogedrukcel te zien, maar naar het weekend en begin volgende week toe komt daar waarschijnlijk verandering in, dan ontwikkelt zich een krachtig grondhoog over Scandinaviƫ en westen van Rusland. In de winter zorgen deze kaarten voor barkoude vrieskou, maar in april geeft dit aanleiding tot droog weer met veel zon. De aangevoerde lucht komt dan uit het oostnoordoosten en is van oorsprong relatief fris. Maw, de warmte van deze week gaat er dan wel uit doch door de werking van de reeds hoge zon zal het overdag nog makkelijk wel een graad of 20 worden en dus kunnen we stellen dat het lenteweer gewoon aanhoudt.

Deze week moeten we eerder spreken van zomerweer want we halen vrijwel elke dag de 23 Ć  24 graden in het binnenland met in de Kempen waarschijnlijk 25(+) graden op sommige dagen.