Droogte houdt aan

De meteogrammen en ensemle berekeningen liegen er niet om, het blijft kurkdroog de komende dagen en waarschijnlijk zelfs de komende weken (op een eventuele bui na naar het einde van de maand toe). Tot nog toe viel in Ukkel slechts 11.2 mm en daar zal waarschijnlijk weinig bijkomen. Het wordt lastig om het droogterecord van 2007 te breken (met 0.0 mm) maar april 2007 gaat toch richting erg droog.

Dit zal ongetwijfeld problemen gaan geven op diverse gebieden. Vooral als we het gecumuleerde neerslagtekort van de voorbije maanden meerekenen. In maart viel immers ook al slechts 22.4 mm tegen 70 mm normaal en zelfs februari was te droog met 44 mm tegen 63.1 mm normaal.

Het neerslagdeficiet komt zeer goed tot uiting op de grafiek hiernaast waarbij de gecumuleerde afwijking van de voorbije 3 maanden te zien is bovenaan.

De verdamping zal bovendien enkel toenemen met de stijgende zonnestand en oplopende temperaturen. Deze week (en waarschijnlijk ook daarna) wordt veel zon verwacht en de maxima neigen naar 24-25° waardoor de verdamping deze week een boost zal nemen. Het gevaar voor veen- en heidebranden zal er enkel op toenemen en ook duurt het niet lang meer voor de landbouw problemen zal ondervinden.