Weerkaartbespreking op zondag

We zouden het haast vergeten met al die IJsland ellende maar u heeft ook nog recht op een vooruitzicht op deze week. De eerste dagen is de situatie vrij duidelijk met een trog in de hoogte van Groenland tot Scandinaviƫ en over de oceaan een rug, waardoor over West-Europa een NW stroming op gang komt.

Daarmee spoelt vooral op woensdag en donderdag wel erg koude lucht naar onze streken voor deze tijd van het jaar met op 850 hPa een temperatuur van slechts -6°!! De TE850 zakt naar waarden onder 15° wat aanduidt dat de aangevoerde luchtmassa zeer koud is. Dit betekent dat zeker de nachten na volgende nacht zeer koud worden met minima rond het vriespunt met algemene grondvorst. Ook overdag gaat het niet erg vlot, ondanks de zon met bijv. op woensdag maxima van amper 10°

Naar het 2de deel van de week schuift de rug wat afzwakkend naar West-Europa en aan de grond trekt een hogedrukgebied mee en zou nog steeds voor een stabiel en vrij mooi weertype moeten zorgen. Wanneer de rug en het grondhoog eenmaal ten oosten van ons komen te liggen gaat de stroming na lange tijd om naar zuidwest en komt een portie warme lucht onze richting uit met op 850 hPa een temperatuur rond +10° (meer dan 15° meer dan 2 dagen daarvoor!).

Evenwel lijkt een trog ons zondag te bereiken, al zou deze meteen gevolgd worden door nieuwe hogedrukopbouw. Het Europese model ECMWF geeft zelfs nauwelijks nog een trog houdt de weerkaarten tot na het weekend vrij mooi met veel ruimte voor zon. In het 2de deel van de week kan het kwik opnieuw vlot 15° bereiken en naar het weekend toe misschien opnieuw 20°. Belangrijkste verandering zal het opwarmen van de nachten zijn. Met de verandering van de luchtmassa zijn we de koude nachten kwijt en bij deze ook de kans op grondvorst.

Niet onbelangrijk is ook dat de hoogtestroming kantelt na woensdag en dat dus ook de aswolken niet meer tot bij ons kunnen komen.
.