maandag 19 april 2010

nieuwe trajectories stofwolk

De RGB Ash satellietopname van 14z (16h Belgische tijd) toont mooi de aswolk in de lucht. Verderop naar het zuidoosten is de wolk minder duidelijk maar nog zeer te onderscheiden (gele pijlen).
Gaan wen na waar deze uitgewaaierde wolk naar toe trekt dan blijkt deze niet onmiddelijk naar Belgiƫ af te zakken. Volgens de trajecten berekend door GFS zou de hoofdstroming toch naar het noorden buigen richting Denemarken. Echter sluit dit niet uit dat een deel van de kleinere concentratie tot bij ons komt. Bovendien zorgt een klein lagedrukgebiedje over de Noorse Zee voor een wat verstoord trajectenpatroon zodat er een zekere onzekerheid is.

De as die deze namiddag nog werd uitgestoten nabij de vulkaan zou wel meer onze kant opkomen, vooral in de hogere luchtlagen waar de stroming eenduidiger is. De wolk zou ons bereiken tegen dinsdagavond.
Wanneer we nog iets verder kijken en berekenen waar de as van komende nacht de komende dagen naar toe trekt ziet het er allerminst gunstig uit want aan de oostflank van een hogedrukgebied op alle niveaus wordt met een noordwestelijke stroming lucht aangevoerd vanaf het IJslandgebied (onderstaande kaart situatie woensdagmorgen).

Dit levert dan ook onderstaand pessimistische beeld op voor het midden van de week...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.