droogte, nachtvorst en echte lente

De weermodellen lijken zeer consistent wat voor deze tijd van het jaar geenszins evident is. We durven het dus aan enkele stellingen in te nemen en de eerste luidt dat het nog minstens een dag of 7 kurkdroog blijft. Reden is de hogedruk welke steeds in de buurt blijft. In de hoogte zitten we met een zgn. "high-over-low blocking" die al een week droog maar winderig weer gaf in ons land. Deze blokkade verdwijnt nu maar wordt na het weekend meteen gevolgd door een nieuwe blokkade ten westen van ons land. Regenzones komen er zo niet in. Dit is goed te zien op onderstaand meteogram ensemble verwachting GFS).


Nog te zien op deze afbeelding is het verloop van de temperatuur op 850 hPa (ca. 1500 m hoogte). Deze T850 is een indicatie voor de temperatuur aan de grond. De dikke rode lijn geeft min of meer de seizoenswaarde weer. We zien hierop de tijdelijke opwrarming tijdens het weekend met een piek op zondag, meteen gevolgd door een fameuze afkoeling van maar liefst een graad of 8. Dit wil ook zeggen dat de nachten opnieuw biezonder koud zullen zijn met zelfs in Vlaanderen kans op nachtvorst. Potten mogen dus opnieuw naar binnen!

Naar het einde van de week stuwt de hogedrukblokkade geleidelijk zuidwestelijke lucht naar onze streken en warmt het opnieuw flink op. Als, en ik zeg wel degelijk 'als', het hogedrukgebied dicht genoeg in de buurt blijft kan dat naar het einde van de week en daaropvolgend weekend echt lenteweer worden met maxima rond 20° en veel zachtere nachten.
.