donderdag 15 april 2010

Vulkaan Eyjafjalla onrustig

foto: Peter Vancoillie

Satellietbeeld van voor de middag, de aswolk is bruin gekleurd

Het is al een tijd onrustig nabij de Eyjafjalla vulkaan op IJsland. Gisteren kwam een krachtige uitbarsting tot stand en gezien de synoptische situatie op de weerkaarten (hogedrukgebied op de oceaan) wordt de uitgestoten rook onze richting opgestuwd. Vooral voor de luchtvaart geeft dit problemen. Wanneer we het traject berekenen van de stofwolk op basis van het GFS model, dan blijkt dat de rook inderdaad onze kan opkomt.


De kern van de rook/stofwolk zou net benoorden de Lage Landen terechtkomen maar zo'n wolk is uiteraard op termijn zeer diffuus en uitgewaaierd zodat de wolk bij aankomst op het continent zeer breed is en dus ook deels over de Benelux trekt.

Op de bovenstaande kaart zien we dat de wolk aankomt tegen vanavond en vannacht. Uiteraad zorgt de vulkaan ook voor veel as en stof hogerop in de atmosfeer en dit stof zal er wel een tijdje over doen om voorbij te trekken. Al lijkt het erop dat de stroming in de hogere regionen ervoor zorgt dat het meeste stof op die hoogte naar Scandinaviƫ trekt. Hoe dan ook kan het stof de komende dagen zorgen voor extra roodgekleurde zonsop/ondergangen. Het loont dus absoluut de moeite om deze momenten van de dag extra goed in het oog te houden...

Een mooie fotoreportage van de omgeving aldaar en de actieve vulkaan kan u vinden op onderstaande links:

link1
link2
link3
link4

Geen opmerkingen:

Een reactie posten