Nazomer volgende week krijgt vorm.


De voorspelde nazomer voor de komende periode krijgt stilaan vorm. Zowel het Amerikaanse als het Europese globale weermodel geven een zelfde indicatie hiervoor en zijn vrij standvastig in hun (ensemble)berekeningen.  Vandaag en morgen is het op een lokale bui na droog bij een wisselende bewolking, vooral in de namiddag.

Ensemble van het Europese model ECMWF voor de temperatuur op 2m. De rode lijn geeft de operationele oplossing weer (bron: Weerplaza).

Vanaf zondag echter krijgt de zon meer ruimte, vergezeld door hoge sluierbewolking. Het kwik klimt dan reeds naar een aangename 22 graden, bij een slechts zwakke bries uit het zuiden.

Maandag wordt het nog warmer en wordt het op veel plaatsen 23 tot 24 graden blij flink wat zon. Dinsdag wordt een topdag met nauwelijks een wolkje aan de lucht en maxima die de 28 graden gaan opzoeken. In De Kempen kan het 30 graden worden! Deze opstuw wordt mogelijk gemaakt door een naderende hoogtetrog waarin deels de restanten van orkaan Helene opgenomen zijn. Helene zelf draagt slechts een klein deel bij aan deze opstoot van warme lucht.

GFS laat de opstoot van warme lucht zien op 850 hPa. Over de Ierse Zee zijn de restanten te zien van ex-tropische cycloon Helene.

Daarna is het nog niet gedaan, want op woensdag lijkt het op veel plaatsen opnieuw 25 graden te worden. De doortocht van een inactief koufront zorgt er dus voor dat het kwik enkele graden moet prijsgeven. Ook op donderdag zou het kwik op veel plaatsen nog in de buurt van 25 graden moeten uitkomen, al lijkt de bewolking wat toe te nemen en stijgen de kansen op enkele buien later op de dag.

Daarna worden de kaarten zeer onzeker maar lijkt het kwik eerder in de buurt van een respectabele 20 graden uit te komen.