Meer tornadogeweld op komst in VS...

We zitten in volle tornado seizoen in de midwest van de VS. Ook de komende 48 uur zullen er zonder veel twijfel een reeks tornado's over de uitgestrekte vlaktes aldaar trekken. Het SPC, die zich met de voorspellingen bezig houdt aldaar, heeft voor zowel later vandaag als morgen zaterdag een MDT Risk uitgegeven met grootste kans over de staten Oklahoma en Kansas.

Boosdoener is een traag naar het oosten opschuivende hoogtetrog/hoogtelaag met aan de voorzijde enerzijds de klassieke advectie van tropische lucht noordwaarts vanuit de Golf van Mexico en anderzijds de in de hoogte opdringende stijgbewegingen gekoppeld aan de trog. De voorspelde peilingen (hieronder voor Norman Oklahoma) liegen er alvast niet om met een CAPE volgende nacht (namiddag lokale tijd daar) tot boven 5000 in combinatie met een enorme windshear.



Het lijkt erop dat ook tijdens het weekend de situatie gevaarlijk blijft, maar dan voor de staten iets oostelijker. De stormchasers zullen er de komende 48 à 72 uur alvast weten wat gedaan! En voor de rest hopen dat er niet al te veel slachtoffers vallen want eerlijk gezegd, de situatie laat erg zware (F4+) tornado's toe.