dinsdag 5 augustus 2014

Windhoos in Mol?

Althans volgens Het Nieuwsblad. Je vraagt je toch echt soms af of tegenwoordig journalisten nog dubbel checken of gewoon alles van het net grabbelen en in hun gazet droppen. Triestige evolutie en het bewijs dat er massa's foute informatie in de kranten van tegenwoordig staat. Was ik de hoofdredacteur, de schrijver van het artikel lag er meteen uit. Termen als 'windhoos' zijn geen zaken om mee te lachen of gewoon voor waar over te nemen.

Het gaat in deze dus natuurlijk niet om een windhoos, mr. de redacteur, maar om een stofhoos. beide hebben met elkaar niks te maken, buiten het feit dat ze beide om een verticale as roteren...
Een stofhoos ontstaan niet bij onweer zoals een windhoos, en is voorts zelden gevaarlijk, en al zeker zeer zelden in onze streken. Ze ontstaan wanneer de onderste luchtlagen extreem opwarmen en dat zien we vaak over grasland en zandgrond. Ze komen dus over het algemeen voor in situaties met weinig of geen wolken en dus zeker niet bij buien of onweer. De grond moet droog zijn en de zon zorgt voor sterke instraling zodat de bodem sterk opwarmt en het contrast met de lucht erboven hoog wordt. Daardoor ontstaan er sterke stijgbewegingen die uiteindelijk in zo'n stofhoos of 'dust devil' kunnen evolueren. Dergelijke stofhozen zijn geen zeldzaamheid, ook niet in de Benelux.

1 opmerking:

 1. Absoluut NIET dat ik de verdediging wil opnemen van de "gazet", Karim .. helemaal niet. Maar wie maakt eens een overzicht van de JUISTE vertaling van de windverschijnselen zoals we die kennen uit het engels en van uit USA ?

  Hierbij alvast mijn persoonlijke poging:

  is het een windhoos of een tornado of ... ?

  landhoos : kolomvormige roterende wind (windhoos) die niet in verband kan gebracht worden met een mesocyclone (roterende lucht / supercel) in een onweerswolk

  waterhoos : windhoos die voorkomt boven water, meestal niet in verband met een supercel. Komt voor bij koelere lucht boven warm water.

  stofhoos : sterke, goed gevormde en relatief lang durige windhoos die voorkomt bij mooi en helder (vaak erg warm) weer

  trechterwolk : windhoos die contact maakt met de wolkenbasis maar NIET met de grond of wateroppervlak, meestal verband houdend met een supercel

  tornado : windhoos die contact maakt met de wolkenbasis en OOK met de grond, en die verband houden met een supercel

  valwind : sterke rukwind die zich verspreid vanuit 1 punt; vergelijk het met het water uit een waterballon die recht naar beneden op de grond stuk valt. Hierbij is geen rotatie.

  gustnado : kortstondige windhoos die contact maakt met de grond, maar geen verband houdt met een supercel. Deze houdt verband met daalwinden van een sterke onweerswolk.

  conclusie: de term windhoos is altijd juist en zegt helemaal niets over de intensiteit. Een tornado is een soort windhoos, een waterhoos is een soort windhoos etc etc ... enkel een valwind en misschien in heel beperkte mate toch een gustnado, hebben niets met windhoos te maken.
  Supercellen komen weldegelijk voor buiten Amerika. Dus ook boven het Europese continent. Dus kunnen ook bij ons tornado's voorkomen .. al is het vrij uitzonderlijk.

  Correct me if I'm wrong .. please !!
  En als 't op punt staat, kunnen we 't mss is naar de redacties mailen ;)

  MvG,
  Philippe Vanagt
  FB: "Een stevig onweer"

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.