woensdag 24 april 2013

Cool down!

Net als vorige week kent ook het einde van deze week een flinke temperatuursprong. Wordt het vandaag op veel plaatsen nog 20 graden en morgen donderdag lokaal 22 graden, vrijdag op de middag is het met moeite nog 10 graden!

Het heeft er lang naar uitgezien dat het vrijdag een overgangsdag zou worden met een koufront dat de warme lucht zou verdrijven en dat de maxima nog wel 15-16 graden zouden halen. Maar de timing van het koufront is verschoven naar de ochtend en zodoende beukt de koude Noordzeelucht reeds vroeg op de dag op ons land. Naast enkele kille dagen van vrijdag tot zondag, verlopen de nachten ook frisjes met minima rond een graad of 2 tijdens het weekend, en met dus kans op lokaal lichte grondvorst.

Voor de prille bloesems zal dat wellicht dus geen probleem vormen, voor jonge plantjes in volle grond is het evenwel, zoals afgelopen weekend, uitkijken. Wat de bloesems overigens betreft, lijkt vorst in de lucht niet aan de orde te zijn tot minstens 7 mei, wat goed nieuws is voor de fruitboeren. Maar u weet, het kan vriezen tot midden mei en heel soms zelfs nog tot daarna!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.