donderdag 25 oktober 2012

Sneeuwdump in de Alpen

De eerste echte sneeuwval van de winter lijkt er aan te komen over delen van Europa. Vooral langs de noordflank wordt makkelijk 15-20 cm sneeuw verwacht, regionaal meer. Dit al vanaf hoogtes van 400-600m. 

Oorzaak is de uitbraak van polaire lucht vanuit het noorden en de uitdieping van een depressie bij de golf van Genua.

Aan de noordflank van dit lagedrukgebied zien we dan ook de ontwikkeling van een vrij intens neerslaggebied over de Alpen. Los van de sneeuw veroorzaakt deze depressie ook veel neerslag aan de zuidflanken van de Alpen, en over het zuiden van Europa in het algemeen. Lokaal wordt de komende dagen 50 tot zelfs 100 mm neerslag verwacht.

Ook op de heuvels dichter bij huis zal een wit deken ontstaan van enkele cm. Dit zal vooral buiten onze landsgrenzen gebeuren maar mogelijks kan het ook nog wat sneeuwen over de Hoge Venen tegen vrijdagavond en zaterdagvoormiddag. Veel zou het echter niet mogen voorstellen.

nog meer neerslag

Ook volgende week wordt veel neerslag verwacht over Zuid-Europa. Dit wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van een uitgestrekte hoogtetrog over West-Europa waarbij aan de voorzijde frequent veel neerslag tot ontwikkeling komt. Tot midden volgende week kan er regionaal in de zuidelijke landen wel zo'n 200 mm neerslag vallen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten