zaterdag 28 april 2012

scherpe temperatuurgrens over Benelux

Een front bevindt zich actueel over het westen van de Benelux met aan de westkant koele zeelucht en aan de oostflank subtropische lucht. De windrichting is aan beide kanten opmerkelijk met een zuidelijke wind ten oosten een een sterke noordoostelijke bries ten westen van het front met aan de kusten soms zelfs een 7 bft, op zee een stormachtige noordooster. De temperatuurgradiƫnt is opmerkelijk, met over de westelijke regio's met moeite 9 Ơ 10 graden bij een onaangename wind, en terzelfder tijd in de zuidoostelijke regio's temperaturen boven 20 graden. Zelfs in de Hoge Venen halen zo momenteel een aangename 19 graden.

Gaan we nog verder oostwaarts, richting Duitsland, dan tekenen we gemakkelijk waarden op rond 25 graden met aan de lijzijde van de Alpen , over zuidelijk Duitsland, temperaturen nabij 30 graden! Vooral in deze warme regio's kan straks een verfrissend warmteonweer tot ontwikkelijk komen.


De hoge temperaturen aan de lijzijde van de Alpen (in dit geval dus de noordkant) worden mede veroorzaakt door de dalende lucht achter de Alpen. Dit effect is goed te zien op de temperatuurkaart op 850 hPa in het GFS weermodel hieronder.


(c) Karim Hamid - 2012


Geen opmerkingen:

Een reactie posten