webesite tip!

Laten we beginnen met een rubriek website tip op deze blog. Nu steeds meer mensen de weg vinden op internet naar weergerelateerde websites, is het me dunkt hoogdringend om eens wat interessante sites naar voor te brengen tussen dat oerwoud aan websites aangaande het weer. Ik probeer hierbij wat duiding te geven bij de websites...

Vandaag bekijk ik enkele website aangaande tropische stormen. In de Atlantische Oceaan komt het stormseizoen immers stilaan op volle toeren en dan is het leuk, ook voor de niet meteoroloog, om deze gevaarten te volgen op een snelle manier. Zeker wanneer gevaarlijke orkanen dicht bij land dreigen te komen zullen ze weer uitvoering in de media besproken worden en als leek is het dan interessant ten alle tijde zelf te zien hoe krachtig deze stormen zijn , waar ze zich bevinden en waar ze dreigen naar toe te trekken.

Als eerste site geef ik deze van het National Hurricane Center (NHC), de officiële site van de Amereikaanse weerdienst. Op deze site ziet u niet alleen de verwachtingen, maar je hebt er ook de geschiedenis van het orkaanseizoen. Zo leer je bv dat er in juli 4 tropische stormen actief waren en geen enkele het stadium van orkaan heeft gehaald:

Een andere goede site, waar je de tropische stormen wereldwijd kan volgen, is deze van Tropical Storm Risk. Door te klikken op de bijhorende map nabij een actieve storm kan je een zoom krijgen van het gebied waar hij actief is en zo een detail verkrijgen van afgelegde en verwachtte traject.

Zo leren we dat de Typhoon Mujfa aan land is gegaan als tropische storm nabij Noord-Korea en verder aan het afzwakken is:

Een bespreking van de situatie op de oceaan met bijhorende kaarten vind je op de site van AccuWeather. Je kan ook zelf de satellietbeelden erop naslaan en zien of er tropische stormen aan het groeien zijn. Dit kan via via onderstaande 'loop'.

http://images.intellicast.com/WxImages/SatelliteLoop/hiatlsat_None_anim.gif

Voor de weerkenner is er een interessante site welke van alle depressies de thermische structuur weergeeft. Hiermee kan het type cycloon worden bepaald en kan worden uitgemaakt wanneer een bv een tropische storm zijn tropische karakter verliest (ttz zijn warme kern kwijtraakt).