maandag 21 maart 2011

Weerkaartbespreking op zondag - hogedruk heerst verder

Al weken moet ik hetzelfde herhalen, een zonaal regime is niet over onze streken te vinden en bevindt zich ver weg over het noorden van Europa. Een geïsoleerde hogedrukcel met kern rond 1037 hPa, strekt zich uit van de oostelijke oceaan tot over Oost Europa en de as bevindt zich over de Benelux. De aangevoerde is van oorsprong vrij koud, wat te merken is aan de koude nachten, maar de zon kan het kwik nog doen pieken naar zo'n 14 à 15 graden. De wind is slechts zwak wat maakt dat de eerste 2 dagen van de week erg aangenaam zijn.

Ook woensdag lijkt een vrij mooie dag te worden, al kunnen er dinsdagnacht lage wolkenvelden binnendrijven en kan het even duren voor die woensdag zijn opgelost, wat grotendeels wordt verwacht. Met wat geluk is het ook donderdag en vrijdag vrij zonnig met nog steeds aangename maxima. Met wat geluk, want de drukkern is tegen die tijd opgeschoven naar het westen en wij krijgen wat meer zee-invloed.

Tegen die tijd zien we over Noord-Europa ook een trog afzakken naar het zuidoosten en deze trog veegt de hogedruk bij ons tijdelijk weg waardoor ook front kans ziet om over onze streken te raken met zaterdag waarschijnlijk veel wolken. Spectaculairder is het verschil van luchtmassa voor en achter dit front, met op 850 hPa een temperatuur rond +3° en erachter waarden van zo'n -8°. Dit zal even wennen zijn, want op vrijdag kunnen we mits voldoende zon nog 15° halen, zaterdag zal dat met moeite nog 10° zijn en op zondag amper een graad of 8, dan mogelijks weer met meer zon.

De nachten worden na vannacht enkele graden zachter met dan nauwelijks nachtvorst, maar naar het weekend toe lijkt de vorst terug te komen in de nacht...

Maar laten we positief blijven, tot en met vrijdag blijft het met wat geluk mooi en aangenaam lenteweer, vooral leuk voor wie vrij kan nemen...

7 opmerkingen:

 1. Goede weersvoorspelling wat voor een krantbezorger waardevolle hulp geeft.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. als krantenverzorger zal je wss de minder koude nachten ook kunnen weten te waarderen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Karim,

  Iedere week weer leest men hier een goede weersverwachting. Proficiat voor al je werk en tijd dat je erin steekt.
  Toch één minpuntje, als ik het even mag schrijven (en wat je vroeger wel deed), is het ontbreken van de GFS weerkaartjes met wat korte aanwijzingen en/of wat uitleg erbij wat toch nog een beter overzicht en meerwaarde geeft waarover je het eigenlijk allemaal hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ja, zou ik idd meer moeten doen als daar vraag naar is...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Geachte Karim, ja dit voelt zalig als ook het vervoermiddel in orde betreft en de straten schoon zijn.mvg,Ronus

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Zou Peter kunnen uitleggen wat GFS weerkaartjes zijn svp?

  BeantwoordenVerwijderen