zeemist

Zal de kust morgen af te rekenen hebben met zeemist? Volgens sommige modellen wel. Dit was vandaag al het geval over grote delen van de Nederlandse kust. Het laatste satellietbeeld toont mooi het uitgestrekte veld met mist op zee. Eenmaal deze mist op land komt lost deze meteen op maar aan de kust is het dan wel vaak kil en grijs.

Zeemist (of zeevlam) is een typisch lenteverschijnsel omdat dan het zeewater nog koud is, en dit is dit jaar nog meer het geval dan anders. Wanneer er relatief zachte lucht over het koude wateroppervlak stroomt, treedt onmiddellijk condensatie op: mist dus.

Op de satelliet opname van ENVISAT was het mistveld eerder vandaag nog beter te zien nabij de noordkusten van Nederland.

Niet veel met het weer te maken, doch wonderlijk mooi is het Phytoplankton welke dezer dagen de oceanen opkleurt op de satellietopnames. Hieronder een beeld van deze namiddag west van Bordeaux. Het plankton komt voor in enorme velden en kleirt mooi blauw, groen, en...

Wanneer ook wij morgen met dit typische lentefenomeen te maken krijgen, kunnen de webcams er morgen misschien uitzien als de deze van onze noorderburen vandaag: