as en zand in het Europees luchtruim

Mooie satellietbeelden opnieuw vandaag...

Allereerst woestijnzand afkomstig uit de Sahara. Op deze Hires visuele opname is het zand goed te zien als een bruine waas ten zuidoosten van Sicilië. Met een sterke zuidwestelijke stroming wordt het zand richting Griekenland opgestuwd.

Op het RGB Dust beeld van de MSG satelliet vinden we deze zandstorm terug als een magenta kleur (groene pijl in onderstaand beeld). Ook goed te zien hierop is de aswolk afkomstig van de IJsland vulkaan. Deze aswolk is nog veel beter zichtbaar dan in april wanneer we de eerste keer met de vulkaan te maken kregen. De gele pijlen geven de aswolk weer en we zien dat de wolk al een lange afstand heeft afgelegd de voorbije dagen. Een hogedrukgebied zuid van IJsland zorgt dat de wolk als het ware doelloos rondzwermt en dat zien we ook op deze opname waarbij bijna opnieuw een gesloten lus is te zien. Maw, de wolk die dagen geleden uit de vulkaan kwam is intussen bijna weer terug gekeerd van waar die kwam! Een ander deel van de wolk trok vanmorgen over het noorden van Spanje en bereikt zo dadelijk Corsica.

Hieronder nog enkele detail opnamen van de NOAA satelliet waarbij wolk erg goed te zien is bij de vulkaan. De uitgestoten wolk is blijkbaar nogal koud bij aanvang (zo'n -20°, zie kleurbalk rechts op onderstaande kaart) en na een tijd is de wolk minder zichtbaar op dit IR temperatuur beeld.
Des te zichtbaarder is de wolk op onderstaande gecombineerde satellietopname opname. Klik op de beelden voor de volle resolutie.

Intussen blijft de vulkaan volop as spuwen, getuige de webcam van enkele seconden geleden...