weerkaartbespreking op zondag

Het weer zit nog maar eens vast op de weerkaarten. Kort door de bocht genomen kunnen we dit al enkele maanden stellen en daar danken we ook onze vrij koude winter aan. En zo krijg je al gauw allerlei interessante fenomenen zoals de wel erg kille dag gisteren met op veel plaatsen niet veel warmer dan 7°. We hebben deze tijd van het jaar wel recht op een graad of 16. Ook de koude nachten zijn weer terug met waarden in het oosten rond het vriespunt en op veel plaatsen grondvorst.

Grote schuldige opnieuw in een flink uit de kluiten gewassen hogedrukblokkade over de Oceaan met bijgevolg over W-Eur een al even goed gestructureerde hoogtetrog. De trog strekt zich uit tot over N-Afrika en zorgt over delen van Z-Eur voor flink wat onweer. In feite gaat het aldaar om een afgesplitste ULL.

Bij ons valt het wel mee maar de aangevoerde lucht is wel veel te koud. De ULL zal tevens wat naar het noorden opschuiven en een regenzone ermee verbonden zal ons land bereiken tegen donderdag vanaf het oosten.

Intussen scheurt een nieuw afgesnoerd lagedrukgebied zich af vanaf de hoofdtrog over Scandinavië en deze trekt naar naar de UK of W-FR en tegen zondag/maandag zou de kern ons land weer bereiken.

U ziet, het is een dansen van troggen en hoogtelaagjes met de nodige onzekerheid doch het algemene patroon lijkt vast te staan. Hoe en wanneer de bijhorende neerslagzones onze regio bereiken staat minder vast. Vooral in het weekend lijkt alles nog erg onzeker ivm de positie van de regenzones. Met wat geluk valt ons land tussen de actieve zones maar evenzeer zitten we er net onder.

Een ding staat vast, warm wordt het niet en standvastig ook al niet...
.