droog

Het is al een tijdje erg droog en in Ukkel bijv. is het van 7 april geleden dat het nog heeft geregend. Daar is tot nu toe slechts 15.3 mm hemelwater uit de lucht gevallen. Nu is april traditioneel een vrij droge maand maar op het einde van de maand zouden we toch bij de 53 mm moeten uitkomen en dit wordt knap lastig. Diverse modellen zijn immers niet scheutig met regen op de weerkaarten en het zou best wel eens kunnen dat het tot het einde van de maand droog of zo goed als droog blijft.

Het record van april 2007 zullen we echter nooit breken want toen viel ik Ukkel 0.0 mm regen. Toen hebben we ook geleerd dat een droge aprilmaand geen ramp hoeft te zijn voor de natuur omdat het dan met de hitte (en dus verdamping) nogal meevalt. Een droge julimaand bijvoorbeeld is veel catastrofaler voor de natuur en de land/tuinbouw.

Samen met de voortdurende droogte worden de weerkaarten vanaf het weekend ook flink warmer. Halen we morgen woensdag amper een graad of 10, dan mogen we vanaf zaterdag rekenen op waarden van en boven 20° en dan is de vroege zomer echt in het land!
-