zondag 18 april 2010

Doomscenario??

Alsof de duivel zelf ermee gemoeid is zien we begin volgende week een sterke noordwestelijke hoogtestroming opdoemen op de weerkaarten. Dit is overigens niet nieuw, maar wordt steeds bevestigd. Normaal zou geen haan daar naar kraaien, want meer dan wat koele lucht brengt dit weertype ons doorgaans niet. Echter, 't is dat er nu een vulkaan zeer actief is op IJsland dat deze weerkaart plots wel van groot belang is. Met een noordwestelijke glijbaan wordt immers lucht vanuit IJsland naar West-Europa gestuurd, ook naar de Benelux.


Dat blijkt ook uit de laatste traject berekeningen van GFS. Voor de aswolk die zondag de lucht in gaar is er nog weinig probleem want op onderstaande kaart zien we op elke hoogte een afbuiging zodat de meeste as ons nooit bereikt.


Een ander verhaal wordt het voor de as die maandag de lucht wordt ingestuwd. Deze as zou ons de dag daarop (dinsdag) al kunnen bereiken in de hoogste luchtlagen (groen traject) en de dag daarop (woensdag) in de middelste laag (blauwe lijn).

Ook voor as die dinsdag overdag de lucht ingaat blijft de situatie ongunstig met op alle niveaus trajecten die toch wel erg dicht in onze buurt komen. Hou er immers rekening mee dat deze berekeningen enkel 1 smal traject weergeven (de lijnen) maar dat in werkelijkheid de aswolk als een gewone rookpluim uitspreidt en dus breder wordt met verloop van tijd.


We kunnen ook terugrekenen vanaf ons land en kijken vanwaar de lucht komt in ons land op een bepaald ogenblik. Dit levert zo mogelijk een nog meer frappante kaart op. Hieronder zien we vanwaar de lucht op diverse hoogtes komt op dinsdagmiddag a.s. Blijkt opnieuw dat de lucht recht uit het IJsland gebied afkomstig is. Enkel op zeer lage hoogte (waar de aswolk zich nauwelijks zou bevinden) komt de lucht vanuit Ierland.


Dit alles uiteraard op voorwaarde dat de vulkaan voldoende actief blijft en dit is nog minder voorspelbaar dan het weer. Maar op basis van de huidige activiteit en de vermoedens van geologen zou de activiteit toch actief moeten blijven de komende dagen..

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.