Warmte-opstoot op komst

We moeten nog enkele dagen spartelen door het onderkoelde voorjaarsweer maar aan de horizon laten de diverse weermodellen al enkele dagen warmere weerkaarten zien.

Reden is de ommekeer in windrichting. Hebben we nu nog te maken met een noord- tot noordoostenwind met aanvoer van echt wel koele polaire lucht, dan kantel de stroming komend weekend naar zuid- tot zuidwest.

De polaire lucht wordt zo netjes vervangen met veel zachtere subtropische lucht. Tot zaterdag blijven we echter in de koele lucht vertoeven met af en toe lichte nacht vorst en overdag maxima van rond de 10 graden.

Zaterdag vormt een overgangsdag met maxima die voorzichtig de 13 graden opzoeken. In combinatie met regelmatig wat zon en weinig wind is dat al een prima lentedag te noemen. Maar zondag schakelt de lente meteen twee versnellingen hoger. Een zachte zuidelijke bries stuwt het kwik meteen richting 17 à 18 graden. in combinatie met soms brede opklaringen prima voorjaarsweer. Ook volgende week maandag lijkt een zeer zachte voorjaarsdag te worden met maxima in de buurt van 20 graden. Waarschijnlijk blijft het overwegend droog maar wolkenvelden vanaf het westen beginnen druk uit te voeren. Of het de dagen daarna droog blijft is maar de vraag al lijkt het ook dan zacht te blijven. Groeizaam weer dus en de moment om te zaaien en te tuinieren...als u aan gerief geraakt tenminste.