Zware onweersbuien

Zoals gevreesd zijn in de abnormaal zachte luchtmassa gisterenavond zware onweersbuien tot ontwikkeling gekomen. Dat die luchtmassa erg zacht was bleek reeds 's ochtends wanneer bleek dat het oktober record voor o.a Ukkel was gebroken (zie blogbericht hieronder).

Ook gisterenavond bleef het nog lang zacht met om 23 uur zelfs nog een lokale 20° in het zuiden van het land. Op nadering van een actieve storing (golf) ontwikkelde zich een lijn van onweerscellen waarop vooral de neerslag- en bliksemactiviteit erg hoog piekten met lokaal tot 20 bliksems/km². Voor oktober is dit een erg hoge bliksemdichtheid. Over Belgisch grondgebied werden 7.339 bliksems geteld (inslagen + wolkontladingen samen), wat een nieuw dagrecord is voor de maand oktober. Er zouden bijna 4.000 blikseminslagen zijn geteld (bron: KMI).

(bron: KMI)

De neerslaghoeveelheden waren lokaal zeer hoog met een piek in de gemeente Meeuwen alwaar 77 mm werd opgevangen gisteren. Op andere plaatsen ging dat van 30 tot 60 mm in veel gevallen.

Tegen de late avond trok dan een tweede actief onweercluster ons land binnen waarbij opnieuw deels het centrum van het land, maar nu ook de zuidelijke provincies werden getroffen.

Opvallend was overigens wel dat tweede Frans cluster waarbij de radarbeelden tekenen toonden van een Mesoscale Convective Vortex (MCV), te herkennen aan de cyclonale krul in het stratiforme neerslaggebied (zie beeld hieronder-bron: KMI).