Spectaculaire inval koude lucht met sneeuw


April doet wat ie wil luidt de weerspreuk en zo zal ook geschieden. Na een week van record warme  temperaturen volgt volgende week letterlijk de koude douche. Tot die tijd is het overigens ook niet overdreven warm te noemen want sinds vannacht zijn we terecht gekomen in reeds gevoelig koelere zeelucht uit het noorden en wordt het de komende dagen ruim 12-14 graden kouder dan pakweg eergisteren. Maar de echt koude rechtstreeks polaire lucht zal ons pas maandag bereiken. 

Tussen een diepe Scandinavische depressie en een krachtig hogedrukgebied nabij IJsland wordt zeer koude lucht vanuit de noordpool naar het zuiden gemobiliseerd (kaart hieronder). De scherpe voorste grens van deze luchtmassa (onder de vorm van een koufront) zal ons maandag bereiken. De inval van de koude lucht lijkt vrij impressionant te verlopen met 's morgens nog temperaturen rond 6 graden, maar tegen de middag amper nog een graad of 3! De buien nemen dan ook meteen een winters karakter aan en wordt het uitermate guur! 




De luchtmassa is vooral ook in de hogere luchtlagen zeer koud met op 500 hPa (een hoogte van ca 5 km) temperaturen onder -40 graden. Dit zorgt voor een hoge onstabiliteit en zal talrijke buien genereren. Door de koude bovenluchten en de lage dauwpunten zal de neerslag winters van karakter zijn en in Vlaanderen vallen onder de vorm van regen, smeltende sneeuw en hagel. In de Ardennen zijn dat sneeuwbuien. Onweer valt ook te verwachten.


De koudste lucht in de hoogte bereikt ons op dinsdag. De meeste en felste buien mogen we verwachten in het oosten van het land, dichtst bij de koude luchtbel en buiten de schaduw van Engeland. Maar overal zal men wel kunnen proeven van de aprilse grillen en soms spectaculaire buienluchten.


Later op de week zakt een depressie af in de noordelijke stroming met daarachter een nieuwe impuls van polaire lucht (hieronder). De exacte koers van deze depressie in nog onzeker maar het lijkt er op dat de passage voor een opflakkering kan zorgen van de wisselvalligheid en wind. 



Het moge duidelijk zijn dat de eerste week van het Paasverlof het spiegelbeeld zal zijn van wat we de afgelopen week hebben gekend met uiterst guur en koud (winter)weer. Naar volgend weekend toe en tweede deel van het Paasverlof lijkt het weer zich wat te normaliseren...